6 FAKTORJEV USPEŠNEGA OSEBNEGA TRENINGA, KI OMOGOČAJO, DA STRANKA DOSEŽE ZDRAVE IN NADPOVPREČNE REZULTATE

MOJEGA OTROKA BOLIJO KOLENA! KAJ JE OSGOOD-SCHLATERJEV SINDROM?
12. 3. 2020
HOW QUARANTINE CHANGED THE WAY THAT WE LIVE OUR LIVES?
2. 5. 2020

6 FAKTORJEV USPEŠNEGA OSEBNEGA TRENINGA, KI OMOGOČAJO, DA STRANKA DOSEŽE ZDRAVE IN NADPOVPREČNE REZULTATE

6 FAKTORJEV USPEŠNEGA OSEBNEGA TRENINGA

  1. Preden začnemo prvo seanso s stranko moramo raziskati življenjski slog stranke vključno z vrsto dela, ki ga opravlja kot službeno obveznost, hobiji ter družinskimi obremenitvami. Biti moramo pikolovski in si izrisati natančen načrt življenjskega sloga naše stranke saj nam bo ta služil kot podlaga za planiranje tipa, intenzivnosti ter frekvence treningov s katerimi bomo obremenili stranko.

2 Pogosti napaki trenerjev, ki pogosto blokirata napredek in dobro  izkušnjo stranke:

  • Trening je preveč intenziven uporablja metode na robu mišične ter aerobne odpovedi, ki so sicer odlična metoda za funkcionalno preseganje sposobnosti stranke, vendar v primeru da ta preživlja stresno obdobje oz. ima fizične obremenitve, predstavlja ojačevalec stresa, ki lahko dodatno dvigne raven kortizola v krvi in vodi do povečanje telesne mase ali nespečnosti.
  • Trening ni dovolj intenziven in nikakor ne pride v fazo funkcionalnega preseganja,  idealen primer je stranka, ki sicer opravlja pretežno sedeče delo, fizično manj naporne hobije in nizko stopnje dnevne fizične mobilnosti. Za omenjeni primer je boljša izbira vadba z lastno težo znotraj krožnega sistema, ki je sestavljen iz intervalov daljše faze dela in krajše pavze.

Pametno je tudi, da treninge razporedimo tedensko tako, da potenciramo učinke  vsake  vadbene enote. Stranka si bo izbrala določeno število seans, dve, tri ali štiri seanse pomenijo popolnoma različne sisteme obremenitve ter izbora vaj.

 

2. Trening mora poleg življenjskega sloga ustrezati telesnemu tipu stranke. Ne poznavanje osnovnih somatotipov in različnih energijskih sistemov, ki dominirajo  v posameznem tipu telesa pomeni, da lahko popolnoma zgrešimo tarčo in več mesecev blokiramo napredek svojega klienta.

Za primer bom dal osebo močne konstitucije, torej dobre mišične mase, ki se nahaja nekje med endomorfnim in mezomorfnim tipom, želi izboljšati zdravstveno stanje in izklesati telo. Oseba bo potrebovala v osnovi bistveno manj kaloričnega vnosa, manjšo obremenitev z metodami za razvoj moči in mišične mase, verjetno bomo že z osnovnimi vajami z lastno težo ter pametno  dozirano kardio vadbo dosegli odlične rezultate v nekaj mesecih vadbe. Dolgi premori ter nizke ponovitve z naloženimi vajami moči niso niti smiselne niti zdrave za omenjen telesni tip klienta.

Telesni tipi so si različni, napredek bo učinkovitejši, če bomo porabili več časa za prilagoditev telesa različnim somatotipom in  se manj časa obremenjevali z raznimi prehranskimi dopolnili.

Zelo pomembno pravilo, ki se ga velja držati je pravilo, da se treningu na trenažerjih, ki izolirajo določeno mišično skupino načeloma izogibamo razen v primeru, da imamo pred sabo starejšo osebo ali klienta po poškodbi oz. post-operativnem stanju.

 

  1. Upoštevati moramo načelo postopne obremenitve. Pogosto vidim, da začetniki izvajajo vaje do odpovedi ter izkušeni fitneserji ali rekreativni športniki več ne presegajo svojega platoja in padajo v cono monotonosti.

Načelo o postopnosti obremenitve opredeljuje tudi načelo o postopnosti uporabe sredstev. Nove stranke ne bomo začeli učiti kompleksnih vaj olimpijskega dviganja uteži, atletike, powerliftinga ali gimnastike, akrobatike itd… V praksi ni tako redko, da vidimo začetnika, ki vleče sani, izvaja šprinte, težke variacije gimnastike, vrsto poskokov in s tem izpušča temeljno okno adaptacije mehkih tkiv in energijskih sistemov na obremenitev.

Če ni adaptacije na določen sistem treniranja tudi ni drastične spremembe v naši funkcionalni formi ali postavi. Sam imam pogosto pravilo, da najprej postavimo bazo, damo telesu čas da se adaptira na obremenitev in avtomatizira nove vaje, nato pa le še s stranko pridemo po nagrado, to je vrhunska forma.

Ko so temelji postavljeni kvalitetno, ostanejo in na njih se lahko hitro doseže dobra forma ter z zelo malo treninga ohranja zdrave sklepe.

 

  1. Poznati moramo osebnost stranke in trening prilagoditi tudi na način, da stranka doseže osebno zadovoljstvo s storitvijo in druge cilje, ki morda niso popolnoma uglašeni z našim sistemom dela. Biti moramo prilagodljivi, odlika dobrega trenerja je, da je vedno sposoben trening prilagoditi na način, da vsaj do neke mere ustreza stranki in ne hkrati krši njegovih temeljev sistema dela.

Sam stranke pogosto delim na mehanike in umetnike, temu primerno tudi izbiram vaje, trenerji verjetno vejo o čem govorim. Umetnik in mehanik bosta dosegla odlične rezultate le v primeru, da  vsak dobi svojo  delavnico oz. atelje.

Odraz znanja in izkušenosti je sposobnost adaptacije, trmoglava rigidnost je v tem primeru za določene stranke izvrstna izkušnja in za druge muka.

Strokovnost je 5% v kolikor ima podlago in sledi načelom znanosti ter 95% v kolikor zgreši že v sami osnovi. Če se boste držali tega pravila je recept za uspešnost stranke in vas zagotovljen. Avtoritarne podobe, ki s smrtno resnim pogledom ali pa svojo zadržanostjo gradijo dominanten odnos do stranke niso na prvi poti. Ključ je dosega cilja stranke, dostopnost trenerja, sprejemanje različnosti, prilagajanje in smisel za humor. Vsaj v odnosu.

 

  1. Morda najbolj pomembno peto načelo je, da moramo poznati svoje šibke in svoje močne plati. Osredotočite se na stranke, ki vas spoštujejo in cenijo vašo storitev, trud in strokovno podlago. 70% energije uporabite za ohranjanje in sestankovanje s strankami, ki zaupajo v vaš sistem in želijo sodelovati dolgoročno.

Mnogo je priložnosti za dobre poslovne odnose in uspešne zgodbe zato se potencialnim konfliktom in nespoštovanju ognite zgodaj v procesu in zato ne izgubljajte več kot 30% energije. Kje je parabola z rezultati strank? Zelo težko boste kvalitetno delali in vodili svojo stranko v kolikor že v samem procesu  ali začetku procesa čutite odpor.

Postavite si mini pravila, ki ustrezajo vam in se ognite stranki, ki krši vsa ta pravila, za vašega konkurenta je to morda idealna stranka. Na koncu je smisel, rezultat stranke, nič ni narobe, če jo usmerite k konkurentu v primeru, da na odnos gledate izključno iz finančnega stališča in vam ne predstavlja osebnega izziva ter zadovoljstva.

 

  1. Najpomembnejše strokovno pravilo je, da je celota oz. sistem ki ga tako pogosto omenjam veliko bolj pomemben za rezultatsko uspešnost stranke, kot pa forsiranje dvignjene teže na posamezni vaji ali popolnoma učbeniška izvedba določene vaje.

Vedno najprej zastavi plan in nato opredeli, kaj bodo vsebovali posamezni treningi. Če nimaš zastavljenega plana, nimaš strategije, če nimaš strategije nimaš podlage za analizo lastnega dela in če nimaš tega ne napreduješ ne ti in ne stranka. Nihče ni dovolj izkušen, da lahko izvaja 3 mesečni trening na pamet s strategijo v glavi za 20 strank. Stranke, ne bojte si postavljati vprašanj ostro in direktno.

Novi trenerji, v prvi vrsti mladi diplomirani strokovnjaki pogosto iščejo iglo v kubiku sena in pozabijo, da je planiranje sistema v katerem ima vsaka vadbena enota določeno obremenitev, ki se stopnjuje in upošteva rezultate stranke, ki jih izmerimo z redno diagnostiko večji pomen kot doktorska disertacija iz položaja kolen ali hrbtenice. Optimalna forma je boljša kot vrhunska forma za večino strank, zapomnite si to pravilo. Paraliza zaradi analize kvari kvaliteto storitve in odvrača pozornost od celote in osnovnega namena.

Licenca na eni strani i diploma na drugi sta odličen prvi korak na pot trenerstva vendar še zdaleč ne dovolj, da postavljamo zdrave in učinkovite mesečne ter letne sisteme treniranja za naše stranke. Potrebne so izkušnje, želja do razumevanja dela s stranko in želja ter prizadevnost do strokovnega izpopolnjevanja.

 

Srečno na vaši poti do uspehov s strankami,

 

Nejc Šimenko dipl. kineziolog

Global Sports Clinic