BOLEČINE V KOLENIH PRI OTROCIH SO RDEČ ALARM!

doc. dr. Mit Bračič uspešno zaključil še eno specializacijo v sklopu doktorskega študija fizioterapije Alma Mater Europea: pregledi poškodb z ultrazvokom
9. 6. 2022
PO OPERACIJI SPREDNJE KRIŽNE VEZI JE POMEMBEN SISTEM REHABILITACIJE IN IZKUŠNJE!
21. 6. 2022

BOLEČINE V KOLENIH PRI OTROCIH SO RDEČ ALARM!

Pri bolečinah v kolenih pri otrocih priporočamo takojšnjo diagnostiko kolen in fizioterapijo!

V obdobju “burnega” telesnega razvoja otrok se lahko pojavi kar nekaj težav z bolečinami, ki so povezane s tem. Točke rastnega hrustanca so še posebej na udaru, zato veliko otrok pride na fizioterapijo zaradi bolečin. Najbolj pogosto mesto bolečin so kolena.
➡️Osgood-Schlatter je strokovni izraz, s katerim opisujemo bolečino in izboklino na kosti pod pogačico. Tu se patelarni ligament prirašča na golen, v obdobju rasti pa je na tem mestu prisoten še rastni hrustanec.
➡️Kdaj se Osgood – Schlatterjev sindrom razvije?
V času intenzivne rasti pri otrocih in mladoletnikih (fantje 12 do 15 let; deklice 12 do 14 let), kosti in hrustanec rastejo hitreje kot mišice in kite, kar lahko vpliva na prisotnost velikih sil na narastišče patelarnega ligamenta.
➡️V kombinaciji s fizično aktivnostjo (treningom – TEK, SKOKI, SPREMEMBE SMERI, TRDA PODLAGA) se lahko pojavi bolečina, oteklina, v nekaterih primerih mikro poškodbe ali redkeje iztrganje kite z mesta narastišča. Pogosto so vzrok zelo zategnjene mišice in kite nog, kar je posledica rasti in treninga.
Diagnostika poškodbe in čimprejšnje zdravljenje je ključnega pomena.
doc. dr. Mit Bračič
Za info pokličite ☎️040 77 35 77
Global Treatment Clinic