Dr. Mitja Bračič: Otroke moramo naučiti pravilno hoditi in teči

POJAVNOST POŠKODB PRI MLADIH ŠPORTNIKIH SE BO PO ČASU KARANTENE BISTVENO POVEČALA!
11. 5. 2020
FIZIOTERAPEVTSKE TEHNOLOGIJE NOVEGA TISOČLETJA – IZJEMNI PREGANJALCI BOLEČIN
3. 11. 2020

Dr. Mitja Bračič: Otroke moramo naučiti pravilno hoditi in teči

Intervju z dr. Mitjo Bračičem za Varuha zdravja, Vzajemno, o mladih in poškodbah

Dr. Mitja Bračič: Otroke moramo naučiti pravilno hoditi in teči

 

Doc. dr. Mitja Bračič kot svetovalec za telesno pripravo in rehabilitacijo poškodb sodeluje s športnimi zvezami in olimpijskimi komiteji doma in v tujini. V kliniki za sodobno zdravljenje poškodb Global Sports Clinic  & Global Treatment Clinic je združil znanja fizioterapije, diagnostike in kinezioterapije. Njegov primarni cilj je zagotoviti zdravje posameznika in neovirano gibanje njegovega telesa. Z njim smo se pogovarjali o razvoju stopal, najbolj primerni obutvi za razvijajoče se stopalo, o tem, kdaj je otroka smiselno vključiti v resnejše športno udejstvovanje, in kaj storiti, če se pojavijo težave.

 

  1. Smernice ortopedov za zdrav razvoj stopal in izbiro otroške obutve se spreminjajo. Včasih je veljalo pravilo trde obutve, danes so priporočila povsem drugačna. Kako izbrati pravilno obutev za naše malčke?

 

Novi trendi so, da poskušamo otrokom kupiti nevtralno obutev, torej ne smemo kupiti obutve, ki bi bila za pronatorje, se pravi da ima podprt stopalni lok, ampak nevtralno, da ima raven podplat, ki naj bi bil mehak. To omogoča stopalu aktivacijo mišičja. Če imamo trdo podlago v čevlju, se stopalo ne more gibati, kot bi se naravno gibalo. Druga stvar, ki jo moramo vedeti, je, da se z določeno predispozicijo že rodimo, torej je do neke mere določeno, ali bomo imeli visok nart ali plosko stopalo ali določene anomalije. Poleg tega moramo vedeti, da ni nujno, da sta stopali enaki. Povečini nista. Je pa pomembno, da je otrok čimbolj aktiven, da se čim več giba na različne načine, ne le hoja, ampak tudi plazenje, plezanje, skoki … s tem v bistvu tudi omogočamo boljši razvoj stopala zaradi aktivacije vseh mišic, ki jih imamo na nogah.

 

  1. Ali lahko samo s primerno obutvijo popravimo napačen razvoj stopala ali rešimo težave, ki se pojavijo? Take trditve je moč slišati in prebrati. Kaj vi menite?

 

To je en mit, s katerim se podometristi po svetu ne strinjamo, in sicer, da če bomo hodili po trdi podlagi, bomo izboljšali plosko stopalo. Tukaj lahko dam eno primerjavo. Če imamo krive zobe, gremo k ortodontu in dobimo aparat. Enako je s stopali. Če imamo stopala z zelo visokim stopalnim lokom, ali plosko stopalo, ga moramo tudi zdraviti z določeno ortotiko. S tem želimo stopalo postaviti v čimbolj optimalen nevtralen položaj. To potem vpliva na celotno statiko našega telesa. Stopalo samo nima te sposobnosti, da bi se samo korigiralo. Drugi problem v sodobni družbi je hitrejši razvoj otroka. Otroci hitreje pridobivajo na telesni masi, kot je bilo to pred 20 ali 30 leti. Danes so otroci pri desetih letih bistveni višji in težji, kot so bili včasih. Zelo negativen vidik pri tem je, da stopalo ne more slediti razvoju ostalega telesa in kot posledica imajo otroci velikokrat ploska stopala. Tukaj je treba narediti korekcijo.

 

V sodobni družbi ni več toliko vprašanje, koliko hodimo bosi, ampak da sploh ne hodimo več. Vsi se vozimo z avtomobili, z dvigalom do avta, z avtom v vrtec, kjer se otroci sicer gibajo, ampak na splošno se gibamo precej manj kot včasih. Včasih smo veliko hodili peš, danes pa skoraj ne hodimo več peš, razen v ruralnih okoljih.

 

  1. Kako prepoznati morebitne nepravilnosti stopal naših najmlajših?

 

V tujini, kjer je podiatrija zelo razvita, kjer smo se tudi mi izobraževali, pregledajo otroka, njegove sklepe, hrbtenico, okončine, potem pa se naredi biomehanska diagnostika stopal, kjer pogledamo statiko stopal, se pravi, kako otrok stoji, levo in desno stopalo, naredi se dinamično testiranje, kjer otrok hodi prek biomehanske plošče in pogledamo, kakšen je njegov vzorec hoje. Tudi vzorci hoje se dajo zelo dobro popraviti. Mi otroka lahko naučimo teči ali hoditi. To delamo na primer v šoli teka. Mislim, da bi na tem področju lahko na primer veliko naredili že vzgojitelji v vrtcu in nato v šoli. Otroke moramo naučiti pravilno hoditi in teči.

 

  1. Kakšne so posledice nepravilne hoje?

 

Posledice nepravilne hoje se lahko že v puberteti, mladostnem obdobju in pozneje kažejo kot težave s stopali, z gležnji, koleni, kolki, tudi s hrbtenico. Stopala, tako kot čeljust, vplivajo na statiko celotnega telesa.

 

  1. Kako preprečiti poškodbe pri mladih športnikih?

 

V zadnjem obdobju se pojavlja ena zelo velika sistemska težava, in sicer to, da otroci preveč trenirajo. Če bi analizirali tedensko udejstvovanje otrok v športu je ur vadbe bistveno preveč. Tudi devet-, deset-, enajstletni otroci trenirajo vsak dan. Tak obseg vadbe je bistveno prevelik za otroke. V družbi se pojavlja trend, ki ga spodbujajo trenerji in starši, in to so ligaška tekmovanja že pri najmlajših, vrhunska tekmovanja in uspehi za otroke ne glede na šport in tukaj mislim, da smo zašli v napačne vode.

 

Jaz vedno pogledam modele v zahodni Evropi in Skandinaviji. Šport mladih je namenjen druženju, igranju, učenju, vzgoji in zdravemu načinu življenja, nikakor pa ne sme biti tekmovanje gonilo otroškega in mladinskega športa. Odvisno od športne discipline za preventivo svetujemo različno. Tehnične discipline zahtevajo veliko vadbe tehnike, to so na primer ritmična gimnastika, gimnastika, plavanje in sorodni športi, ki zahtevajo da se že mlajši otrok uči tehniko, a to mora biti v zmernem obsegu. Tudi ples in balet spadata sem.

 

Za igre z žogo menim, da niso primerne za otroke do sedmih let. Takrat mora biti igra usmerjena, nikakor pa ne sme to biti model treninga. Model treninga naj bi se po mojem mnenju začel po dvanajstem letu za igre z žogo, kot so košarka, rokomet in nogomet. Tudi tenis je na primer zelo intenziven tehničen šport, obenem pa je zelo asimetričen, obremenjuje se pretežno eno stran telesa in pri otrocih se zato lahko razvije preobremenjenost že do dvanajstega ali trinajstega leta, tudi kronične poškodbe, ki jih je treba zdraviti, pa spremembe na hrbtenici, na ramenskem obroču. To ne vodi v vrhunske rezultate, ampak v zaključek kariere že v zgodnji dobi.

 

  1. Kaj bi lahko ljudem svetovali glede na svoje dolgoletne izkušnje s športnimi poškodbami? Kako se pripraviti in poskrbeti za svoje zdravje?

 

Glede na izkušnje pacientov, ki sem jih obravnaval in so bili k meni napoteni zaradi različnih poškodb, lahko rečem, da je poleg ogrevanja in dobre telesne pripravljenosti treba za varnost poskrbeti tudi na druge načine. Če pride do poškodbe, se je poleg kakovostnega zdravljenja izkazalo, da je pomembno imeti tudi dobro zavarovanje. To bolniku omogoči hitrejšo obravnavo pri specialistu, s tem pa večje možnosti za hitrejše in bolj celovito okrevanje.

 

Za več informacij pokličite 040 77 35 77  ali pišite  info@global-treatment.com

 

oglejte si video o ortopedskih vložkih:    ortopedski vložki za otroke in odrasle