KLJUČNI DEJAVNIKI, KO SE ODLOČAMO KAM NA FIZIOTERAPIJO

POŠKODBE RAMENSKEGA SKLEPA SO V POLETNIH MESECIH ZELO POGOSTE
3. 8. 2023
doc. dr. Mit Bračič Terapevt Medicinske Hipnoze
3. 8. 2023

KLJUČNI DEJAVNIKI, KO SE ODLOČAMO KAM NA FIZIOTERAPIJO

⏩️ KLJUČNI DEJAVNIKI, KO SE ODLOČAMO KAM NA FIZIOTERAPIJO

▶️ V današnji sodobni družbi je pojavnost bolečin, poškodb, preobremenitev in bolezni v izjemnem porastu. Žal ljudje nimamo ustreznih informacij kako pričeti z zdravljenjem bolečin in poškodb. Dostopnost javnega zdravstva se je v zadnjem desetletju bistveno zmanjšala. Roko na srce tudi sistem preko osebnega zdravnika ni ustrezen, saj celoten proces, da pridemo do fizioterapije traja nekaj mesecev. Če že imamo to srečo, da pridobimo napotnico za fizioterapijo, jo dočakamo čez nekaj mesecev, v tem času pa trpimo bolečine, poškodba se pa zabrazgotini ali preide v kronično.

✅️ KAKO NAJ BI POTEKAL SODOBEN PRISTOP OB POJAVU POŠKODBE:

▶️ Ob nezgodi je bistvenega pomena, da se zavedamo stopnje poškodbe in kam se usmeriti za START ZDRAVLJENJA.
▶️ Če smo prepričani, da je poškodba prizadela naš skelet, gremo nujno na urgenco in opravimo vsaj RTG slikanje in ZAHTEVAMO sliko ter izvid! Če so kosti cele NE dovolimo “gipsa” saj s tem poškodbo še poslabšamo, saj nam gips onemogoči zdravljenje! Sprejemljiva je samo opornica ali snemljiva longeta.
▶️ Če RTG ne pokaže nič, je priporočljivo opraviti ultrazvočno diagnostiko mehkih tkiv (mišic, ligamentov), saj samo na podlagi teh informacij lahko pričnemo s Fizioterapevtskim zdravljenjem. NA PAMET ne zdravimo!
▶️ Če občutimo bolečine v sklepu (koleno, rame, kolk, hrbtenica,…), je priporočljivo opraviti tudi MRI slikovno diagnostiko, da smo sigurni, da so sklepne strukture cele (hrustanec, vezi, meniskus, idr.) oz da ugotovimo katere so poškodovane.
✅️Pri vseh procesih Fizioterapevtskega zdravljenja je NUJNA diagnostika in vzrok poškodbe. Manualni pregled poškodb je bistveno premalo informacij za strokovno zdravljenje.
✅️ Kako izberemo Fizioterapevta/ko?
Na spletu in družbenih omrežjih je “poplava” raznoraznih dobrih in zavajajočih informacij! Ne verjemite vsemu kar preberete, ko ste v bolečinah!
▶️Strokovni delavci v zdravstvu/fizioterapiji imamo točno določene stopnje akademske izobrazbe (dipl. fizioterapevt, magister ali doktor fizioterapevtskih znanosti). Določeni strokovnjaki v fizioterapiji imajo opravljena tudi dodatna znanja z različnih področij (manualne tehnike, laserske terapije, terapije z udarnimi valovi, obravnava fascij, podometrija, diagnostične preiskave, idr.). In tretje je delovna doba fizioterapevta, ki je bistven podatek, kje je strokovnjak izpopolnjeval svoje znanje pod mentorstvom in samostojno.
▶️ Zavedati se je potrebno, da masaža ni zdravljenje, temveč je namenjena dobremu počutju (wellnesu). Torej nazivi medicinska, športna, terapevtska, zdravilna….masaža NI povezana z zdravljenjem poškodb.
▶️ Fizioterapijo izvajamo strokovnjaki z imenom in priimkom s svojim strokovnim / akademskim ozadjem. Zato je bistvenega pomena, da poizveste KDO vas bo zdravil v določeni kliniki ali ambulanti. Klinika smo ljudje, ki tam delamo in skrbimo za Vaše zdravljenje.
▶️ Tako kot prvi diagnostični pregled poškodbe, je NUJNO da opravite tudi KONTROLNI diagnostični pregled. S tem pridobite informacije v kolikšni meri se je poškodba sanirala / zacelila, ter koliko terapij še potrebujete do konca zdravljenja. Zato vedno opravite ultrazvočni pregled za kontrolo po fizioterapiji. S tem tudi preverite ali je bil proces vašega zdravljenja uspešen.
▶️ Ne odločajte se samo po ceni terapij, saj se je v praksi pokazalo, da cena terapij ni povezana s strokovnim delom. Imate primer masaž, ki segajo do 100 eur ali več in niso učinkovite pri zdravljenju poškodb.

▶️Če se odločate za ceno terapij, preverite:

✅️ KDO vas bo zdravil?
✅️ Ali opravijo kakšno diagnostiko razen pogovora in manualnega pregleda?
✅️ Ali poleg manualnih terapij opravijo instrumentalno fizioterapijo ter kakšne aparate premorejo za Vaše zdravljenje?
✅️ Ali imajo poleg fizioterapije možnost kinezioterapije / vadbene terapije?
✅️ Ali opravijo kontrolni pregled po terapijah?

▶️ Če pa vseeno radi pogledate družbena omrežja, pa preverite delovanje fizioterapevtov in klinik.

Našo Fizioterapevtsko kliniko najdete na:
▶️ FB Global Treatment Clinic Fizioterapija
▶️ Instagram @globaltreatmentfizioterapija
▶️ Instagram @drmitbracic
Za več informacij o Vašem zdravljenju smo Vam na voljo tudi na ⬇️⬇️⬇️
☎️ 040 77 35 77
Email: info@global-treatment.com
Z našim znanjem in Vašo motivacijo do ZDRAVJA in mobilnosti vašega telesa! 🧡