PREVENTIVNA FIZIOTERAPIJA ZA ŠPORTNIKE IN REKREATIVCE

PO OPERACIJI SPREDNJE KRIŽNE VEZI JE POMEMBEN SISTEM REHABILITACIJE IN IZKUŠNJE!
21. 6. 2022
Svetovni mladinski prvak v smuku Rok Ažnoh trenira z ortopedskimi vložki po meri Podoactiva iz Global Sports Clinic 👌
3. 8. 2023

PREVENTIVNA FIZIOTERAPIJA ZA ŠPORTNIKE IN REKREATIVCE

PREVENTIVNA FIZIOTERAPIJA ZA ŠPORTNIKE IN REKREATIVCE

je izjemno pomembna za preprečevanje poškodb in preobremenitvenih sindromov različnih delov telesa.

 

Pogosta rekreativna vadba ter vsakodnevni trening vrhunskih športnikov zahtevata tudi ustrezno regeneracijo! Regeneracija ni samo počitek in prehrana (prehranski dodatki) ali masaža. V sodobnem športu in fizioterapiji se zavedamo, da sta reden preventivni pregled gibal in športna diagnostika nujna pri ohranitvi zdravih gibal. Podatki, ki jih pridobimo s pregledom in diagnostiko pa so nujni pri strokovnem delu trenerjev in fizioterapevtov.

 

Preventivni pregled in športna diagnostika vsebujeta:

 

 • Intervju z rekreativcem ali športnikom (analiza športne discipline ter količine vadbe, predhodne poškodbe, idr.)
 • Analiza telesne sestave (pomembno je longitudinalno spremljanje, da ugotovimo prekomerno povečanje ali zmanjšanje telesne / mišične mase / maščobne mase).
 • Pregled s sistemom Thermohuman (termokamera) s katerim ugotavljamo morebitna vnetja ali kronične poškodbe gibal / mišičevja.
 • Pregled mišičevja s sistemom TMG – tenziomiografija s katerim ugotavljamo funkcionalnost mišičevja in mišična razmerja – podatki so nujni za programe vadbe in preventive pred poškodbami.
 • Pregled mišično-skeletnih struktur z ultrazvočno diagnostiko.
 • Obremenitveni test porabe kisika na kolesu ali tekalni stezi (dodatno) .
 • Biomehansko merjenje statike in dinamike stopal in hoje + manualni pregled (ugotavljanje specifičnosti oblike stopal, načina hoje ali teka, ter preobremenitve gibal)  – edinstven pregled v Sloveniji!

 

ZAKAJ PRIPOROČAMO PREVENTIVNI PREGLED IN PREVENTIVNO FIZIOTERAPIJO?

 

 • Zgodnje odkrivanje vnetij mehkih tkiv, mišičnih asimetrij, mišičnih deficitov, ki so največkrat vzrok za kasnejše poškodbe.
 • Zgodnje odkrivanje težav s stopali, kar posledično vpliva na telesno statiko ter na kasnejše poškodbe gležnjev, kolen, kolkov in hrbtenice.
 • Preventivna fizioterapija je namenjena regeneraciji po športnih obremenitvah. S pregledom ugotavljamo morebitna vnetja tkiv / mišic, pojav bolečinskih točk (trigger points), težav s fascijami in preobremenitvene sindrome.
 • Fizioterapevtske metode niso namenjene samo zdravljenju že nastalih poškodb, temveč s postopki oz fizioterapevtskimi aparati lahko obnavljamo / regeneriramo obremenjene dele telesa po treningu. Postopki kot so udarni globinski valovi, magnetna EMMT terapija, visokotonska elektroterapija HiTop ter visokofrekvenčne laserske terapije se že kar nekaj časa uporabljajo v športni fizioterapiji.
 • Kot preventivo pred poškodbami pa pogosto priporočamo tudi izdelavo 3D ortopedskih vložkov po meri Podoactiva iz klinike Global Treatment. V zadnjih 10-ih letih so se tovrstni vložki za šport izkazali kot zelo dobra preventiva pred poškodbami pri teku, kolesarjenju, igrah z žogo, tenisu, smučanju in drugih športih.

 

 

Za več informacij nas pokličite:  040 77 35 77 ali pišite:  info@global-treatment.com

 

Doc. dr. Mit Bračič

 

Global Treatment Clinic