PREVENTIVNI PREGLED PLAVALCEV Z NAJSODOBNEJŠO TEHNOLOGIJO V GSC

NAJBOLJŠI VLOŽKI PO MERI ZA OBUTEV V EVROPI TUDI PRI NAS – PODOACTIVA SLOVENIJA!
4. 4. 2018
KARBONSKI ŠČITNIKI ZA NOGOMET KOT JIH IMA CR7 SO NA VOLJO TUDI V SLOVENIJI
5. 4. 2018

PREVENTIVNI PREGLED PLAVALCEV Z NAJSODOBNEJŠO TEHNOLOGIJO V GSC

Termografija

POJAVNOST POŠKODB IN TEŽAVE Z RAMENSKIM SKLEPOM PRI PLAVALCIH

Plavanje me eden on najbolj popularnih športov tako v tekmovalnem kot rekreativnem smislu. Na olimpijskih igrah je plavanje prisotno že od leta 1896. Ciklično gibanje zahteva velik napor na telo plavalca. Predvsem tekmovalci opravijo velike količine preplavanih kilometrov, tudi do 110 km ali več na teden! Velika količina ponovljenih gibov lahko privede do velike pojavnosti poškodb, ki se najbolj pogosto pojavijo na ramenskem sklepu.

RIZIČNI DEJAVNIKI ZA POŠKODBE RAMENSKEGA SKLEPA

 1. NEPRAVILNA BIOMEHANIKA ZAVESLAJA
 2. PREKOMERNA UTRUJENOST MIŠIC
 3. JAKOST IN SIMETRIJA MIŠIC TRUPA
 4. MOBILNOST IN LAKSNOST RAMENSKEGA SKLEPA
 5. NESTABILNOST RAMENSKEGA SKLEPA
 6. DOMINANTNOST ENE STRANI TELESA (LEVIČAR – DESNIČAR)
 7. KOLIČINA TRENINGA
 8. RAZMERJE KONCENTRIČNA/EKSCENTRIČNA JAKOST MIŠIC RAMENSKEGA SKLEPA
 9. RAZMERJE ZUNANJA/NOTRANJA ROTACIJA RAMENSKEGA SKLEPA
 10. JAKOST MIŠIC TRUPA

Za preprečevanje poškodb je pomembno sistematično spremljanje trenažnega procesa s strani trenerja, ob tem pa tudi redna diagnostika plavalca (telesna sestava, stanje mišičevja, funkcionalnost mišic, moč (ekscentrična/koncentrična, vzdržljivost v moči, gibljivost ramenskega sklepa,…). Namreč velikokrat se dogodi, da plavalec ali trener namensko zakrivata začetne bolečine ob poškodbi, ki pa lahko kasneje prerastejo v resno poškodbo za katero je potrebno dolgotrajno zdravljenje.

PREVENTIVNI PREGLED MIŠIČEVJA PLAVALCA

MERJENJE KONTRAKTILNIH LASTNOSTI MIŠIC – TENZIOMIOGRAFIJA (TMG)

Metoda tenziomiografije je diagnostično orodje za ugotavljanje kontraktilnih lastnosti mišic in njihovo spreminjanje skozi čas. Rezultati TMG meritev opisujejo tudi funkcionalno stanje mišic. Zato ima TMG veliko prednost na področju diagnostike pred operacijo in po operacijski rehabilitaciji ter na področju določitve škode, ki nastane na posamezni mišici pri poškodbi. Zaradi svoje ne-invazivnosti se lahko metoda uporablja takoj po operaciji. Druge mehanske metode kot so izokinetika ali trenažerji, se lahko uporabljajo v procesu zdravljenja poškodbe kasneje, saj mora pacient razviti določeno mišično silo na vseh omenjenih aparaturah, kar pa lahko povzroči nadaljnje poškodbe že poškodovanih ali operiranih mehkih tkiv.

Periodično spremljanje parametrov kontraktilnih lastnosti mišic nam omogoča načrtovanje treninga za moč in aktivacijo mišic v različnih obdobjih športnikove priprave.

Z metodo TMG ugotavljamo kontraktilne lastnosti mišic (čas kontrakcije, tonus) ter simetrije oz asimetrije med mišicami in sklepi. S pomočjo normativnih vrednosti: spol in športna disciplina, lahko objektivno ocenimo posameznikovo mišično stanje.

THERMOHUMAN SISTEM SNEMANJA TELESA Z INFRARDEČO KAMERO

Z infrardečo kamero slikamo telo spredaj 1. noge, 2 zgornji del telesa in zadaj 3. noge, 4. zgornji del telesa.

Slike uvozimo v poseben analitičen program Thermohuman in ga obdelamo. Rezultati nam prikažejo temperaturo kože na vseh telesnih delih, asimetrije med mišičnimi pari (levo/desno) in odstopanja v temperaturi pred in po obremenitvi (vadba za moč, pred in po plavanju).

Metodologija nam omogoča spremljanje plavalca:

 1. Preventivno (pred in po treningu ali pred in po določenih terapijah).
 2. Pojavnost preobremenitve določenega dela telesa (snemanje pred in po treningu).
 3. Težave s krvnim obtokom.
 4. Opozori nas na določene težave, ki jih lahko diagnosticiramo kasneje s pomočjo manualnega pregleda, UZ ali MRI.

V našem centru GSC so vsi športniki in rekreativci deležni sistematičnega preventivnega pregleda večkrat letno! Zato omogočamo objektivno voden trenažni ali vadbeni proces vsakega posameznika.

Preventivni pregled je namenjen vsem, ki želijo imeti kontrolo nad svojim zdravjem in zdravo vadbo.

info: 064 222 666  ali   info@drmitjabracic.com