ŠIBKE TOČKE V TELESNI PRIPRAVI MLADIH NOGOMETAŠEV – “iz prakse za prakso”

Svetovni mladinski prvak v smuku Rok Ažnoh trenira z ortopedskimi vložki po meri Podoactiva iz Global Sports Clinic 👌
3. 8. 2023
POŠKODBE RAMENSKEGA SKLEPA SO V POLETNIH MESECIH ZELO POGOSTE
3. 8. 2023

ŠIBKE TOČKE V TELESNI PRIPRAVI MLADIH NOGOMETAŠEV – “iz prakse za prakso”

⚽️ŠIBKE TOČKE V TELESNI PRIPRAVI MLADIH NOGOMETAŠEV ⚽️

V slovenskem prostoru je nogometna igra med mladimi fanti najbolj pogost šport, ki ga izberejo za preživljanje prostega časa ali tudi kot cilj postati profesionalni nogometaš. Prva šibka točka, ki jo lahko opazimo, je slabo selekcioniranje mladih fantov v nogometno igro. Načeloma klubi vzamejo v svoje vrste vsakega fanta, ki se odloči za igranje nogometa. S tema načeloma ni nič narobe, saj je šport najboljša izbira za preživljanje prostega časa. Z vidika razvoja vrhunskega nogometaša pa je potrebno poznati metode selekcioniranja in izbora otrok glede na športno disciplino.

⚽️SELEKCIONIRANJE V NOGOMETU – ISKANJE TALENTOV

Iskanje talentov športni disciplini je zelo kompleksno. Večina najboljših evropskih nogometnih klubov ima ekspertne baterije testov, ki jih uporabljajo za izbor mladih nogometašev glede na igralna mesta. Dejavniki, ki pri večini testnih baterij vplivajo na izbor:
➡️Telesne karakteristike za nogometno igro
➡️Telesne oz gibalne (motorične) sposobnosti
➡️Fiziološke sposobnosti
➡️Psihološke – mentalne – osebnostne značilnosti
➡️Okoljske – bivalne – socialne karakteristike
➡️Tehnične in taktične karakteristike – kasneje pri razvoju igralca skozi trening
➡️Igralna inteligenca – kasneje pri razvoju igralca skozi trening
➡️Sposobnost komunikacije
➡️Intuicija in instinkt za nogometno igro – kasneje pri razvoju igralca skozi trening
Raziskovalna dejavnost na področju nogometne igre in najbolj razširjena tematika v športni znanosti. Do danes je bilo napisanih tisoče elaboratov in raziskovalnih člankov o selekcioniranju, testnih baterijah, mentalnih testih, prehrani in predvsem o telesni pripravi nogometašev. Edina težava je pretočnost informacij v prakso, saj se trenerji po večini ne izobražujejo na univerzah (fakultetah za šport / športno znanost), temveč večino informacij pridobijo v času igralne kariere, kasneje pa znotraj svojega delovnega okolja. Izobraževanja so večinoma neformalna znotraj nogometnih zvez ali drugih licenciranih tečajev.
Tako v nogometni praksi naletimo na veliko »tabu« tem, ki se širijo med nogometaši. Najbolj šibka točka, ki jo zaznavamo je nesistematičen trening na področju telesne priprave. Nekateri klubi sicer organizirajo tako imenovane nogometne akademije, ki pa žal strokovno, finančno in materialno niso na nivoju največjih akademij v Evropi (Barcelona. Real, Ajax, Bayern, ManUnited,..).

⚽️KATERE SO BISTVENE GIBALNE SPOSOBNOSTI ZA RAZVOJ NOGOMETAŠA?

Moderna nogometna igra zahteva od igralcev izjemne telesne sposobnosti. Nogometaš je lahko tehnično in taktično izjemen, vendar če nima sposobnosti slediti hitri nogometni igri, je obsojen na sedenje na klopi ali na igranje v nižjih ligah. V Sloveniji ima večina mladih igralcev težave v prehodu v člansko kategorijo ali v tuj klub, prav zaradi slabo razvitih telesnih sposobnosti (physical performance). Vrstniki v Franciji, Italiji, Španiji, Angliji in Nemčiji, ki gredo skozi sistematičen razvoj nogometnih in telesnih značilnosti, so pri 20-ih letih starosti bistveno boljši od slovenskih igralcev. Najboljši slovenski igralci, ki jim je uspel preboj v tuje klube, so na ta način bistveno bolj napredovali, kot igralci slovenske lige.

⚽️RAZVOJ TEMELJNIH SPOSOBNOSTI MLADEGA NOGOMETAŠA:

🧡SPLOŠNA IN SPECIALNA VZDRŽLJIVOST: zavedati se moramo, da je potrebno sposobnost prenašanja napora v nogometni igri, sistematično razvijati od 10 do 12 leta starosti dalje. Igranje nogometa in nogometni trening sta bistveno prenizek dražljaj, da bi razvijali srčno-žilni-pljučni sistem na optimalno / maksimalno raven. Kot je rekel naš bivši selektor Srečko Katanec »če ne moreš preteči 10 km v naravi, ne moreš igrati vrhunskega nogometa!«. Ta trditev je stara 20 let in še vedno zelo drži! Dandanes vemo, da vrhunski nogometaš preteče na tekmo od 10 do 14 km! Zavedati se moramo, da je tu bistvena razlika s kakšno hitrostjo in koliko sprintov je izvedel nogometaš! Vsi mladi nogometaši radi gledajo Ligo Prvakov, ne zavedajo pa se kako je v živo igrati s temi nogometaši najvišjega nivoja. Če si želite na ta nivo, pričnite z razvojem vzdržljivosti v mladih letih. To da v prostem času odtečete 10 km v naravi ali se povzpnete na hrib, je dober korak do višjega nivoja igranja nogometa (ne čakajte na navodila trenerja – bodite samoiniciativni). V starostnem obdobju od 13 do 18 let pa je intervalni trening bistvenega pomena za razvoj hitrostne vzdržljivosti. Za preverjanje sposobnosti izvajamo test porabe kisika na tekalni stezi.
🔥HITROST IN AGILNOST: ti dve sposobnosti sta tudi ključni za igranje vrhunskega nogometa. Iluzorno je pričakovati, da bo vaš nogometaš hiter in agilen, če ne boste sistematično razvijali teh sposobnosti v kombinaciji z razvojem moči! Samo z izvajanjem nogometnega treninga NE BOMO razvili hitrosti, agilnosti in eksplozivnosti nogometaša! Predpriprav na trening hitrosti, agilnosti in skokov je sistematičen trening za razvoj MOČI! Za hitrost in agilnost izvajamo splošne in specialne teste.
💪EKSPLOZIVNA MOČ IN VZDRŽLJIVOST V MOČI: sta najbolj zapostavljeni sposobnosti v treningu mladih nogometašev! Ti dve sposobnosti se razvijata s treningom v fitnesu / utežarni, za kar pa je potrebno veliko znanja in izkušenj v pripravi nogometašev. Vsak fitnes trening NI primeren za mladega nogometaša, saj lahko z neustreznim izborom vaj in obremenitev, povzročimo poškodbe mišičevja, tetiv in tudi kostnih struktur! Ob slabem izboru vaj in sistema treninga tudi težko pričakujemo napredek nogometaša. Največji »tabu« v nogometu je strah pred prevelikimi mišicami? Dejstvo je, da so telesne sposobnosti nogometašev najvišjega nivoja evropskega nogometa, nekaj nivojev nad našimi. In tukaj težko gremo mimo tega, da nogometni klubi ne financirajo lastnih utežarn / fitnesov in ne zaposlujejo kondicijskih trenerjev najvišjega ranga (akademska – strokovna usposobljenost, izkušnje, mentalne sposobnosti). Ob tem je potrebno poudariti, da je 1 trener za kondicijsko pripravo bistveno premalo za 1 nogometno ekipo. Optimalno število trenerjev za nogometno ekipo 25 igralcev, je vsaj 3 do 5 trenerjev, ki skrbijo za igralce po igralnih mestih in ne po enotnem programu! Zavedati se moramo, da so specifike po igralnih mestih (obramba, veza, napad, vratarji) in moramo to v telesni pripravi UPOŠTEVATI!
Zaključimo lahko, da je pri mladih nogometaših ključnega pomena ekipna in individualna telesna priprava z vidika moči, hitrosti, agilnosti in vzdržljivosti že v zgodnjem obdobju razvoja od 10 – 12 leta dalje (odvisno od biološke starosti).
Za določanje talenta oz selekcioniranja obstajajo / izvajamo testne baterije, ki nam lahko pokažejo nadarjenost mladega športnika za nogomet (ali tudi druge športe). Velik dejavnik v razvoju vrhunskega nogometaša pa so tudi osebnostne značilnosti, na katere ne smemo pozabiti! Velikokrat največji talenti opustijo igranje nogometa, ker nismo identificirali njihovih »šibkih« osebnostnih lastnosti in jih okrepili z vzgojo in mentalnim treningom.
Doc. dr. Mit Bračič
»iz prakse za prakso«