ŽIVLJENJSKA ZGODBA ALPSKEGA SMUČARJA ŽANA KRANJCA

ŽIVLJENJSKA ZGODBA MARKA VUKIČEVIĆA PO TEŽKI POŠKODBI NOGE
21. 2. 2022
STROKOVNA PODPORA PRIMOŽU ROGLIČU
23. 4. 2022

ŽIVLJENJSKA ZGODBA ALPSKEGA SMUČARJA ŽANA KRANJCA

VAJA ZA ZADNJE STEGENSKE MIŠICE, ŽAN KRANJEC

ŽAN KRANJEC DOSEGEL USPEH KARIERE Z 2. MESTOM V VELESLALOMU

Ko mnogi Slovenci dopustujejo ali pa pripravljajo potovalke za poletni oddih, se v majhni delovni dvorani v ljubljanskih Črnučah Žan Kranjec prepušča načrtom svojega dolgoletnega kondicijskega trenerja Mit Bračiča. Sodelujeta že devet let. Zato je tudi priznani strokovnjak za telesno pripravo, fizioterapevt ter alfa in omega Global Treatment Clinic srebrno odličje svojega klienta spremljal še posebej čustveno. Čeprav na daljavo, iz Slovenije.

“Žana odlikujeta popolna osredotočenost in pa perfekcionizem. Na treningu vsako ponovitev naredi stoodstotno. S takšnim športnikom doslej še nisem sodeloval. Edina izjema je morda kosovska judoistka Majlinda Kelmendi. Ona je olimpijska prvakinja. To je zgolj dokaz, da imajo dobitniki olimpijskih kolajn v sebi nekaj več. To se vidi tudi pri Žanu,” pripoveduje Bračič, ki se zaveda, da je prav izvrstna kondicijska priprava, ob nespornem smučarskem občutku, ena od Kranjčevih odlik.

A odličje v Pekingu ima še dodatno čustveno težo. Pred štirinajstimi meseci je namreč med delovno nesrečo umrl Žanov oče. Bračič zato razmišlja tudi o odzivu na tragedijo. “Po tisti tragediji sem ga obiskal. Veliko sva se pogovarjala, tudi o tem, kako naprej,” pravi in dodaja: “Ko mu je umrl oče, je oblekel njegove hlače in postal moški. Žan je zdaj glava družine. Čeprav mu je bilo zelo težko, pa je iz te preizkušnje dolgoročno odkorakal psihološko še močnejši.”

Kitajski uspeh pa je v trenutku po pozabo pahnil tudi slabo voljo po nekoliko slabših rezultatih v zadnjem letu. Bračič se je ob tem ozrl na nekoliko spremenjen koncept treninga. “Pred zadnjo sezono sem malce tvegal. Če je po enormnih količinah dela v času prve karantene na smučeh deloval nekoliko okorno in počasno, smo letos zmanjšali obseg treninga. Osredotočili smo se na eksplozivnost, gibljivost … Kot bi ga pripravljali na tek na 100 metrov. Celoten ustroj je moral nato spraviti tudi v smučanje. Danes je bil eksploziven,” pravi Kranjčev kondicijski trener.

AVTOR: MARTIN PAVCNIK

 

“Ko je Žanu umrl oče, je oblekel njegove hlače”