PRAVILNA OBRAVNAVA AKUTNE POŠKODBE GLEŽNJA

NAJBOLJŠA ZAŠČITA YOUNEXT ZA VAŠE TELO IN OBRAZ IZ GLOBAL SPORTS CLINIC
24. 7. 2018
GSC BASKET ?⛹️‍♂️⛹️‍♀️
23. 8. 2018

PRAVILNA OBRAVNAVA AKUTNE POŠKODBE GLEŽNJA

Fizioterapija

V poletnem času se ljudje ukvarjamo z raznoraznimi športnimi aktivnostmi, kjer so poškodbe zelo pogoste. Pri dlje časa trajajočih aktivnostih kot so tek, pohodništvo, kolesarjenje in supanje/surfanje/”kajtanje” pa lahko pride tudi do preobremenitvenih poškodb (vnetja).

Ob poškodbi moramo ukrepati hitro ter na pravilen in ustrezen način.

Kako zgleda optimalna oskrba zvitega gležnja?

Večina se pri zgodnji obravnavi poškodb kot so zvin gležnja še vedno ravna po principu R.I.C.E., pri nas pa se poslužujemo novejšega principa P.O.L.I.C.E..

Kako pa to poteka v praksi?

Zdravljenje v akutni fazi traja 12 do 48 ur, kjer je pomembno, da takoj prenehamo s telesno aktivnostjo in počivamo ter s tem zaščitimo poškodovan gleženj pred nadaljnjimi poškodbami. Poškodbo v tej fazi lokalno hladimo dva do trikrat dnevno (pazimo, da ne pride do ozeblin) za zmanjšanje bolečine ali morebitne otekline.

  • Prizadeti del telesa moramo dvigniti za 20 cm nad višino srca, s čimer pospešimo limfni in venski obtok, kar še dodatno prispeva k zmanjševanju otekline.
  • Takoj ko bolečina dovoljuje pričnemo s postopnim aktivnim in pasivnim razgibavanjem prizadetega gležnja, ob spremstvu strokovnjaka (fizioterapevta) pa se čim prej prične tudi z obremenjevanjem in vadbo.
  • Vadba mora biti progresivna in vsebovati vaje za stabilnost gležnja, ki omogočajo pravilno celjenje poškodovanih struktur ter tako zmanjšajo možnost ponovnih zvinov. V tem delu zdravljenja poškodbe priporočamo delo s fizioterapevtom, kasneje pa še vadbo s kinezioterapevtom, ki vas bo pripravil na povratek v športno aktivnost: http://www.drmitjabracic.com/storitve/specialna-priprava-ob-pojavu-poskodb

V načrtovanju zdravljenja je pomembna tudi funkcionalna diagnostika s katero ugotovimo stanje mišičevja po poškodbi: http://www.drmitjabracic.com/storitve/merjenje-lastnosti-misic-tmg

Ob večji poškodbi je potrebno obiskati zdravnika, v večini primerov pa je obisk klinike za zdravljenje poškodb najbolj ustrezno, saj vam lahko nudijo celovito zdravljenje na enem mestu (funkcionalna diagnostika, fizioterapija, prehrana ob poškodbi, kinezioterapija). www.globalsportslinic.com

Ekipa GSC