ANALIZA PREOBREMENITEV V VRHUNSKEM NOGOMETU – PRIMER: HARIS VUČKIĆ (FC TWENTE) – TEKMA PROTI FC AJAX (1.12.2019)

SISTEM ZDRAVLJENJA PO OPERACIJI SPREDNJE KRIŽNE VEZI V GLOBAL TREATMENT CLINIC
30. 1. 2020
POJAV POŠKODB, KI SO POSLEDICA PREKOMERNEGA TRENIRANJA OTROK IN MLADINE, JE V SODOBNI DRUŽBI POSTAL RESEN PROBLEM! RDEČ ALARM GORI ŽE KAR NEKAJ ČASA!
30. 1. 2020

ANALIZA PREOBREMENITEV V VRHUNSKEM NOGOMETU – PRIMER: HARIS VUČKIĆ (FC TWENTE) – TEKMA PROTI FC AJAX (1.12.2019)

HARIS VUČKIČ

POJAVNOST POŠKODB V MLADINSKEM IN PROFESIONALNEM NOGOMETU JE V VELIKEM PORASTU.

 Vzrokov za poškodbe je več.

Sodobna tehnologija in znanje strokovnjakov omogoča preventivno funkcionalno diagnostiko nogometašev skozi celotno sezono. Z veliko verjetnostjo lahko ugotovimo telesne/mišične/tetivne preobremenitve igralcev na treningu in tekmah. V Sloveniji tovrstnega znanja nogometni klubi in reprezentance ne koristijo. V Španiji kjer sem študiral funkcionalno diagnostiko v nogometu (2017/2018) pa je v klubih to nujna zadeva. Medicinske ekipe v klubih so usposobljene za izvajanje preventivne biomehanske diagnostike, zato je pojavnost poškodb in telesna pripravljenost na visokem nivoju.

Nogometna igra je kompleksen kontakten šport, ki zajema zelo rizična gibanja in kontakte z nasprotnimi igralci in žogo, zato je možnost poškodbe na vsakem treningu in tekmi velika. Dinamika igra se je v zadnjih letih močno povečala, drugi negativen dejavnik pa so umetni tereni. Nogometaši so postali bolj agresivni pri kontaktu na žogo, v procesu treninga pa je tudi intenzivnost močno povečana. Med negativne dejavnike sodi tudi gost koledar tekem v domačih ligah in na mednarodnem nivoju, kar zahteva od igralcev, da so ves čas v trenažnem procesu in na potovanjih – možnost regeneracije je močno zmanjšana. V zadnjih letih po statistikah opažamo zvišano starost aktivnih profesionalnih igralcev, kar pa je tudi eden od dejavnikov povečanega števila preobremenitvenih poškodb v nogometu.

V klinični praksi sem v 15 letih opravil diagnostiko na več tisočih športnikov. V zadnjem času pa sem se posvetil klinični funkcionalni diagnostiki preobremenitev v športu in rekreaciji. Ugotovitve so pokazale, da je možno že s preventivnimi pregledi omejiti pojavnost poškodb, če pravi čas ugotovimo, kakšne so posledice obremenitev na nogometaša na določenem treningu ali tekmi.

Po dogovoru z igralcem slovenske reprezentance in nizozemskega kluba FC Twente Harisem Vučkićem smo opravili funkcionalno diagnostiko pred in po tekmi z Ajaxom iz Amsterdama. Tekmo smo izbrali z vidika obremenitev, saj vemo, da je Ajax eden največjih klubov v Evropi, zato so igralci vedno dodatno motivirani, da proti temu klubu igrajo maksimalno.

Haris je pred in po tekmi opravil diagnostiko mišičevja z metodo TMG (tenziomiografija) ter metodo snemanja mišičevja termovizija (thermohuman.com).

Analiza tekme:

 • Do polčasa je FC Twente vodil 2:1
 • Na koncu je bil rezultat 2:5
 • Haris je odigral celotno tekmo 94 min
 • Neto igra – aktivna: 58 min 52 sek (prvi polčas: 29min 55 sek; drugi polčas: 28 min 57 sek)
 • Po analizah je Haris pretekel 11706 m

 

Analiza funkcionalne diagnostike igralca pred in po tekmi (Haris je levičar):

 • Čas krčenja mišic zadnje lože na levi nogi je bil po tekmi 7 % boljši, kar je pričakovano, saj s to nogo največkrat udarja žogo.
 • Tonus mišic zadnje lože se je močno povečal: na levi nogi 22 %, na desni pa 13 %!
 • Čas krčenja mišic meč je bil boljši za 8 %.
 • Tonus mišic meč se je močno povečal: na levi nogi večji za 34 %, na desni nogi za 10 %!
 • Čas krčenja mišic sprednje golenske mišice se je povečal na levi nogi za 5 %, na desni pa za 22 %.
 • Tonus sprednjih golenskih mišic se je povečal za 15 %.
 • Čas krčenja sprednje stegenske mišice rectus femoris se je povečal za 7 %.
 • Tonus sprednje stegenske mišice se je povečal za 12 %.
 • Snemanje s Thermohuman sistemom (Thermohuman.com) je pokazalo preobremenitev desne stojne noge – mišice zadnje lože, sprednje stegenske mišice, mišic meč in sprednje golenske mišice.

 

 

 

Glede na ugotovitve analiz bi igralcu priporočali, da njegov maser in fizioterapevt pripravita program terapije in regeneracije za preobremenjene mišične skupine. Kondicijski trener mora preobremenjene mišične skupine regenerirati in krepiti, prav tako pa poskrbeti za krepitev podpornih mišičnih skupin v nogometu: mišice trebušne stene, primikalk in odmikalk kolka, mišice zadnjice in sprednje golenske mišice.

V prihodnosti bi priporočal vsem mladim in profesionalnim nogometašem, da vsaj 2 x letno opravijo preventivni funkcionalni pregled specialen za nogomet in da imajo pri sebi personaliziran sistem treninga v fitnesu ter za regeneracijo in fizioterapevtsko obravnavo (masaže, terapije za razbremenitev ključnih mišičnih skupin).

 

 

GSC Športna diagnostika

 

Za več informacij glede naše Football Clinic GSC nas kontaktirajte: tel: 064 222 666   ali info@globalsportsclinic.com 

NOGOMETNA AKADEMIJA FC GSC

 

?⚽️

Objavil/a FC Twente dne Ponedeljek, 27. januar 2020