Merjenje lastnosti mišic (TMG)

MERJENJE KONTRAKTILNIH LASTNOSTI MIŠIC – TENZIOMIOGRAFIJA (TMG)

Metoda tenziomiografije je diagnostično orodje za ugotavljanje kontraktilnih lastnosti mišic in njihovo spreminjanje skozi čas. Rezultati TMG meritev opisujejo tudi funkcionalno stanje mišic. Zato ima TMG veliko prednost na področju diagnostike pred operacijo in po operacijski rehabilitaciji ter na področju določitve škode, ki nastane na posamezni mišici pri poškodbi. Zaradi svoje ne-invazivnosti se lahko metoda uporablja takoj po operaciji. Druge mehanske metode kot so izokinetika, trenažerji in bilateralna pritiskovna plošča, se lahko uporabljajo v procesu rehabilitacije kasneje (pozna rehabilitacija), saj mora pacient razviti določeno mišično silo na vseh omenjenih aparaturah, kar pa lahko povzroči nadaljnje poškodbe že poškodovanih ali operiranih mehkih tkiv.

Periodično spremljanje parametrov kontraktilnih lastnosti mišic nam omogoča načrtovanje treninga za moč in aktivacijo mišic v različnih obdobjih športnikove priprave.

Z metodo TMG ugotavljamo kontraktilne lastnosti mišic (čas kontrakcije, tonus) ter simetrije oz asimetrije med mišicami in sklepi. S pomočjo normativnih vrednosti: spol in športna disciplina, lahko objektivno ocenimo posameznikovo mišično stanje. Ocena mišičnega stanja določa talentiranost mladega športnika za določeno športno disciplino (eksplozivni športi, vzdržljivostni športi). S parametri, ki jih dobimo s tovrstnim merjenjem lahko spremljamo napredek v rehabilitaciji mišic po poškodbi ali pa napredek v športnem treningu.

Analizo mišic z metodo TMG priporočamo vsem mladim športnikom pred izborom športne discipline (ŠPORTNI TALENT) s katero se želijo ukvarjati. Merjenje je priporočljivo tudi za vse rekreativce, ki si želijo boljših športnih rezultatov ali bolj nadzorovan proces treninga.